Gaustatoppen

Hiking 3.5 - 5 h 4.4 km

Majestetiske Gaustatoppen (1883moh) er omtalt som et av Norges vakreste fjell. Telemarks høyeste topp finner du i vakre Tinn kommune. På toppen mener flere du har Norges videste utsikt målt i areal. Du ser blant annet fjelltopper fra både Telemark, Oslomarka, Buskerud og store deler av Hardangervidda – et vakkert skue!

Turen starter første kilometer i lettgått, flott fjellterreng med gode stier og fine grøntområder. Det er et par småvann og bekker helt i starten av turen. Ettersom man stiger mer og mer, blir terrenget bestående av mer ur. Men fortsatt gode og tydelige stier å gå på.

Når man starter på den siste stigningen på vei til toppen blir terrenget bestående av grov ur og blir mer krevende å gå i. Vær obs på glatte steiner ved vått vær. Herifra er det ca 30-45 minutter til Gaustatoppen turisthytte.

Den siste kneiken kan være litt tøff å komme seg over, men desto bedre føles belønningen når man kommer til toppen og kan se nesten 1/6 av Norge når det er klarvær! Gaustatoppen en av Norges mest populære toppturer, ikke uten grunn. Rett før turens toppunkt ligger Gaustatoppen turisthytte hvor du kan stoppe for en kaffe og vaffelpause. Følg steintrappene videre oppover og du vil etter hvert kunne stige utpå en steinrygg som vil ta deg til Gaustatoppens toppunkt. Turen kan startes enten fra:

  • Stavsro: Den mest vanlige ruten går fra parkeringsplassen på Stavsro. I sommerhalvåret er det åpen kafeteria her. pr. juni 2017 ingen parkeringsavgift.
  • Svineroie: Litt mer krevende enn fra Stavsro.
  • Selstali og Rjukan: Herifra kan man bestige toppen fra "baksiden". Begge disse rutene er å betrakte som svært bratte og utfordrende turer. Fra Selstali er det 8 km og ca 4,5 time en vei. Parkering på Selstali seter, (veiavgift kr 30). Fra Rjukan, Såheimsveien, 12km, ca 6 timer en vei, parkering ved Rjukan rutebilstasjon.  

Dette er et populært turistmål, titusener av mennesker bestiger toppen til fots hvert år. Ett tips er å gå turen på natta. Da går du som regel alene, og kan nyte den vakre soloppgangen på toppen!

Parkering: I høysesongen blir det begrensede parkeringsplasser på Stavsro. Anbefales å komme tidlig for å sikre deg plass. Alternativt kan man parkere ved Toskjer om man kommer fra Tuddal eller ved Bygget i Gaustaområde dersom du kommer fra Rjukan. Herifra kan man ta buss til Stavsro. Link til busstider: http://www.gaustablikk.no/wp-content/uploads/2016/01/Skyttelbuss-Gaustatoppen.pdf 

Kjørebeskrivelse: Fra Konsgberg, følg skilting mot Rjukan. Ta av mot Gaustablikk/Tuddal. Eller kjør Notodden/Sauland/tuddal mot Rjukan. Den siste veien er vinterstengt.

Stigning: 783 høydemetre. Turen starter på ca 1100 moh

Vanskelighetsgrad: Krevende, men likevel familievennlig topptur, passer til spreke og turvante barn.

Sesong: Til fots juni – september. Mulighet for å gå opp på ski vinterstid. 

Utstyr: Sko med god ankelstøtte, lue og vanter, skalljakke, og en tynn boblejakke eller tykk genser til man ankommer toppen. Det er en del kjøligere på toppen enn ved startpunktet. Husk at været fort kan snu i fjellet. Matpakke, sjokolade, nøtter eller lignende kommer godt med. Husk penger om man ønsker å kjøpe noe på Gaustatoppen turisthytte.

Vann: Det er kun bekker helt i starten av turen og vann bør derfor medbringes. Det er mulighet for å kjøpe vann på Gaustatoppen turisthytte.

Toalett: Toalett på Stavsro. Ingen toaletter underveis. Men toalett på Gaustoppen turisthytte (koster 5 kr).

Vær: Anbefales å gå på dager med klarvær for å få god utsikt fra toppen. Øvre del av ruten er utsatt i dårlig vær og sterk vind.

Hund: Så lenge hunden er i god fysisk form, vant til å gå på trange stier med møtende folk og hunder, er det fullt mulig å ha med hund. Men man bør vite at stien tidvis er smal, og det er vanskelig å gå til siden på grunn av steinete terrenget. PS. Viktig å ha med vann og potesokker pga underlaget.

Gaustabanen: Den spektakulære Gaustabanen frakter deg til toppen av Gaustatoppen på 15 minutter! Den er åpen mellom 11. Februar – 30. Mai og 24. Juni – 15. Oktober Sjekk priser og mere info på: http://www.gaustabanen.no

Gaustatoppen turisthytte: Åpningstider og nyttig info på https://gaustatoppen.dnt.no

Overnatting: Om du skal sove i telt, kan det være fint å campe bare en 20 minutters gåtur forbi Heddersvann fra Stavsro. Her er ett idyllisk område hvor du har utsikt mot Gaustatoppen. Det er mulighet for å parkere bobil på parkeringen på Stavsro. Ved bestilling kan man også overnatte på Gaustatoppen turisthytte. Ta en titt på www.visitrjukan.no for flere alternativer.

Kart: Gaustatoppen - Tuddal 1: 25 000

Therese N. Andersen
Therese N. Andersen
Therese N. Andersen
Therese N. Andersen

Did you like Gaustatoppen? See our other suggestions.

Tekslehogget

1 - 1.5 h

1.5 km

Bukkåsen

0.3 - 1 h

0.8 km

Greensåsen

2.3 - 3 h

3.5 km

Høgevarde

6 - 7 h

12.8 km